Agatas

Gydomasis šaltalankis

šaltalankiai

Šaltalankių vaisiuose – ypač daug vitaminų ir biologiškai veikliųjų medžiagų, reikalingų žmogui, tad jie liaudies medicinos žinovų dažnai vadinami gintariniu stebuklu.

Jau senieji Sibiro gyventojai žinojo vertingąsias šaltalankių savybes ir vadindavo juos sibiriniais ananasais dėl malonaus saldžiarūgščio jų vaisių skonio bei savotiško ananasų aromato. Senovės Graikijoje jaunomis šaltalankių šakelėmis ir lapais buvo gydomi arkliai – jiems po gydymo pradėdavo žvilgėti kailis.

Šaltalankių vaisiuose yra karoteno, C, E, F, PP ir B grupės vitaminų, folio rūgšties, gliukozės, sacharozės, riebalų, geležies, boro, mangano, organinių rūgščių, rauginių medžiagų. Šaltalankių vaisiuose – ypač daug vitamino E, saugančio organizmą nuo senėjimo, ir vitamino F, reguliuojančio medžiagų apykaitą.

Liaudies medicinoje gydymui naudojamos visos šaltalankių dalys. Dažniausiai vartojamos šaltalankių vaisių sultys ir aliejus – būtent šie produktai turi daugiausia gydomųjų ypatybių.

Šaltalankių vaisiai ir sultys

Šaltalankių vaisiai ir sultys gerina virškinimą, saugo nuo trombozės, stiprina plaukų šaknis ir yra laikomi viena geriausių avitaminozės profilaktikos bei gydomųjų priemonių. Nedidelis kiekis, po pusę stiklinės per dieną, sulčių, veikia raminamai, šalina fizinį ir protinį nuovargį, gerina regėjimą, reguliuoja medžiagų apykaitą, padeda opoms gyti, mažina arterinį kraujospūdį.

Patariama valgyti šaltalankių vaisių, jei sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, jei dažnai užkietėja viduriai, sergant vištakumu, išemine širdies liga, hipertenzija ir avitaminoze.

Šaltalankių sulčių pasigaminkite taip: vaisius nuplaukite, nuvarvinkite, sumalkite ir išspauskite sultis. Į litrą sulčių įdėkite 800 g cukraus, išmaišykite ir išpilstykite į indelius. Laikykite vėsioje vietoje. Gerkite po ketvirtadalį stiklinės nuo mažakraujystės, avitaminozės, odos ligų.

Sergantiesiems uždegiminėmis burnos gleivinės ligomis patariama gydytis tokiu mišiniu: lygiomis dalimis sumaišykite morkų ir šaltalankių sulčių, įdėkite šaukštelį medaus, gerai išmaišykite ir skalaukite burną.

Dėmesio! Šviežių šaltalankių vaisių negalima valgyti sergant opalige ir šlapimo pūslės akmenlige.

Pasigaminkite šaltalankių aliejaus

Šaltalankių riebalai slopina skausmus, gydo skrandžio opas, odos ir gleivinių spindulinį pažeidimą, nudegimus, pagreitina pažeistų vietų epitelinio audinio susidarymą ir kartu gijimą. Šaltalankių aliejumi gydomi nudegimai, nušalimai, pragulos, pūliuojančios ir ilgai negyjančios žaizdos, tepama suskeldėjusi oda, pažeista burnos ertmės gleivinė. Ginekologijoje šaltalankių aliejus naudojamas lytinių organų uždegimams ir gimdos kaklelio erozijai gydyti.

Šaltalankių aliejaus ypatybės priklauso nuo veislės, vaisių rinkimo laiko ir vietos, jo gavimo būdo. Šaltalankių aliejaus galima pasigaminti ir namuose. Pateikiame keletą paprasčiausių gaminimo būdų.

* Išspaustas šaltalankių vaisių sultis palaikykite šaltoje vietoje, paviršiuje susikaupusį aliejų nupilkite. Taip išgautas aliejus laikomas pačiu vertingiausiu.

* Šaltalankių išspaudas išdžiovinkite, sumalkite ir užpilkite saulėgrąžų arba alyvų aliejumi santykiu 2:3. Palikite šiltoje vietoje 3 savaites, retkarčiais pamaišykite. Prieš vartodami aliejų nukoškite.

* Sutrintus šaltalankių vaisius užpilkite vandeniu santykiu 1:10. Į litrą šio antpilo suberkite pusę stiklinės cukraus ir šaukštą mielių. Mišinį palaikykite 40-50 laipsnių temperatūroje 3 paras. Kai aliejus iškils į mišinio paviršių, jį susemkite mediniu šaukštu.

* Galite šaltalankių aliejaus pasigaminti ir taip: vaisių išspaudas užpilkite augaliniu aliejumi, šiek tiek palikite prisitraukti, paskui nukoškite, tirščius nuspauskite. Šis aliejus būna šviesesnės spalvos ir ne toks naudingas. Geriausiai tinkamas naudoti kosmetikoje.

Šaltalankių aliejus laikomas tamsiuose stikliniuose induose. Jį galima ilgiau išlaikyti tamsioje vėsioje vietoje, nes laikomas šiltai aliejus apkarsta. Laikymo trukmė – metai.

Dėmesio! Šaltalankių aliejaus nepatariama gerti viduriuojant, sergant kepenų ir kasos ligomis.

Gydomasis aliejus

* Jei sergate tonzilitu, šaltalankių aliejumi 2 kartus per dieną tepkite tonziles. Jei sergate chronišku faringitu – 2 kartus per dieną tepkite galinę gerklės sienelę. Vatos tamponą apsukite ant pagaliuko, pamirkykite šaltalankių aliejuje ir patepkite gydomąsias vietas.

* Sergantiesiems chroniška sloga patariama šaltalankių aliejumi 2 kartus per dieną tepti nosies gleivinę.

* Sergantiesiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige patariama gerti po šaukštelį šaltalankių aliejaus 2-3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį ir po ketvirtį stiklinės 2 proc. valgomosios sodos mišinio, kad rūgščiai neatsirūgtumėte, ypač jei padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas. Jei organizmas gerai įsisavina šaltalankių aliejų, galite padidinti geriamo aliejaus kiekį iki šaukšto. Taip gydantis patariama laikytis dietos, valgyti dažnai, bet ne po daug, geriausia šešis kartus per dieną. Šaltalankių preparatais sergantiesiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige patariama gydytis tris mėnesius. Jei gydantis šaltalankiais pradeda dažnai pykinti arba dusinti, šį gydymą nutraukite – jis jums netinka.

* Šaltalankių aliejumi galima tepti užpakalinės angos įtrūkimus, tiesiosios žarnos opą, uždegimo pažeistas dantenas.

Kitos problemos

* Sergantiesiems podagra ant skaudamų vietų patariama dėti kompresus iš šaltalankių vaisių tyrelės, lygiomis dalimis sumaišytos su tarkuotais ridikais. Be to, patariama maudytis šiltose (37-38 laipsnių) arba karštose (39-41 laipsnio) vandens voniose su šaltalankiais: susmulkinkite 50-100 g šaltalankių lapų arba žievės, užpilkite litru vandens, pavirkite 5 minutes ant silpnos ugnies, uždenkite ir palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite ir supilkite nuovirą į vonią. Tokios vonios naudingos ir sergant artritu bei odos ligomis.

* Sąnarių skausmą malšina šaltalankių lapų nuoviras: saujelę šaltalankių lapų užpilkite vandeniu, kad juos vos apsemtų, pavirkite 10 minučių ant silpnos ugnies, nukoškite. Šiuo šiltu nuoviru trinkite skaudamus sąnarius prieš miegą.

* Šaltalankių nuoviras naudojamas ir plaukų šaknims stiprinti bei plikimui stabdyti: 100 g vaisių ir šakelių užpilkite puse litro vandens, pavirkite 5 minutes ant silpnos ugnies, atvėsinkite ir nukoškite. Gerkite po tris ketvirtadalius stiklinės 3 kartus per dieną. Taip pat šiuo nuoviru kasdien prieš miegą įtrinkite plaukų šaknis.

TAIP PAT SKAITYKITE