Hempo

Natūralus sviestas – maistingų medžiagų ir energijos šaltinis

sviestas

Lietuvių liaudies patarlė byloja – „šaukštas sviesto košės nepagadina“. Šiuo metu šis pieno produktas nebėra vien košių ar sumuštinių gardinimo ingredientas, nes jo dedama ir į įvairius kulinarinius kepinius, troškinius bei padažus. Intensyvesnį sviesto vartojimą lemia ne tik skoninės savybės, bet ir dietologų vertinimai.  Medikai teigia, kad saikingas šviežio ir natūralaus sviesto kiekis yra naudingas žmogaus organizmui.

Sviestas pagerina kalcio, magnio ir riebaluose tirpių vitaminų –  A, D, E, K – įsisavinimą. Be to, šiame pieno produkte yra natūralaus beta karotino, kuris produktui suteikia geltoną atspalvį, šaltinis.

„Sviestas suteikia maistui juslines savybes – skonį, kvapą, o dėl savo maistingumo – ilgesnį sotumo jausmą. Jame esantys pieno riebalai yra lengvai ir greitai įsisavinami bei atlieka termoreguliacinę, apsauginę funkciją, nes įeina į visų ląstelių membranos sudėtį ir aprūpina organizmą hormonais. Dar viena naudinga sviesto savybė yra jame esanti cholesterolio kiekio kraujyje nedidinanti oleininė rūgštis, kuri sudaro apie 40% šio pieno produkto sudėties“, – apie sviesto naudą žmogaus organizmui pasakoja Vilniaus dietologijos centro gyd. dietologė Eglė Kliukaitė.

Sviestą organizmas pasisavina 97 proc., o jame esančias neriebiąsias medžiagas – baltymus ir angliavandenius – 94 proc., tad mitybos požiūriu jis yra labai vertingas.

„Natūralaus sviesto paros norma sveikam žmogui yra iki 10g/d. Pusryčiams valgomi sumuštinis ar košė, pagardinti natūraliu sviestu, suteikia daugiau energijos dienos pradžiai bei papildo organizmą lengvai įsisavinamais riebalais ir vitaminais. Tuo tarpu kitus riebalų gaminius, į kuriuos dedami tam tikri priedai, organizmas įsisavina sunkiau, o kilokalorijų kiekis juose dažnai yra beveik toks pat kaip ir svieste“,  – sako E. Kliukaitė

Pasak dietologės, saikingai vartojamas natūralus sviestas yra naudingas maisto produktas, kuris papildo mūsų organizmą įvairiomis maistinėmis medžiagomis, todėl jam turėtų atsirasti vietos žmogaus maisto racione. Atsargiau jį naudoti turėtų tik širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys žmonės, nes jiems rekomenduojama vengti visų produktų, kuriuose yra nemažas cholesterolio kiekis.

Tuo tarpu vaikų mityboje sviestas yra ypač svarbus, nes jame esantys riebalai yra būtini kaip statybinė augančio ir bręstančio organizmo ląstelių medžiaga. Šiuo pieno produktu  pagardinta košė, blyneliai ar sriuba ne tik paskanins vaikų mėgstamus patiekalus, bet ir praturtins juos vaikų organizmui reikalingomis medžiagomis.

TAIP PAT SKAITYKITE