Viduriavimas – tai dažnas reiškinys, kurį gali sukelti daug priežasčių:priešvėžinis gydymas, ligos, stresas, infekcija, antibiotikai arba maistas. Jeigu Jūs viduriuojate daugiau nei 3 dienas, turėtumėt kreiptis į gydytoją. Kelių dienų viduriavimo pasekmė gali būti: dehidratacija (skysčių praradimas iš organizmo), elektrolitų disbalansas.
Viduriuojant koreguojamas maisto paruošimo būdas: maistas verdamas vandenyje, sultinyje ar garuose.
Gleivingos sriubos verdamos vandenyje ar liesos mėsos, paukštienos, žuvies sultinyje (išskyrus kvietines, perlines, manų kruopų sriubas). Į sriubas galima pridėti pertrintos mėsos, virto kiaušinio baltymo, pjaustytų daržovių (bulvių, morkų);
Antram patiekalui paruošti mėsa vartojama be sausgyslių, vištiena ir kalakutiena be odelės. Mėsos ir žuvies tyrės, malti patiekalai virti vandenyje ar garuose (pvz.: garuose virti maltiniai);
Vandenyje virtos ryžių, avižų, grikių, kruopų košės. Galima įdėti truputi sviesto.
Rekomenduojamų ir vengtinų maisto produktų lentelė:
Maisto grupė |
Vartotini |
Vengtini |
Duonos ir pyrago gaminiai |
Vakarykštė arba džiovinta balta duona, pyrago gaminiai. |
Šviežia ruginė ir kvietinė, juoda duona, kviečių sėlenos. |
Mėsa, paukštiena, žuvis |
Liesa mėsa (jautiena, veršiena, kiauliena, triušiena), paukštiena (vištiena, kalakutiena), liesa žuvis (menkė, jūros lydeka). |
Kepta, riebi, konservuota, rūkyta mėsa, žuvis. Rūkytos, džiovintos dešros, dešrelės. |
Pienas ir ko produktai |
Jei toleruoja, pieno produktai (kefyras, jogurtas, grietinė, grietinėlė, varškė, sūris). |
Pienas. |
Kiaušiniai ir jų gaminiai |
Jei toleruoja, virti arba omletas. |
Kepti. |
Kruopų ir makaronų gaminiai |
Ryžių, avižų, grikių, kukurūzų kruopos. Makaronai jei viduriuojama nestipriai. |
Perlinės, miežinės, kvietinės, manų. |
Daržovės |
Virtos bulvės, virtos trintos morkos. |
Visos žalios daržovės, daržovės sukeliančios pilvo pūtimą: pupelės, žirniai, lęšiai, svogūnai, brokoliai, kopūstai. |
Vaisiai ir uogos |
Visi virti vaisiai ir uogos be luobelės ir sėklų (kompotai, kisieliai). Džiovintos mėlynės, kepti obuoliai. |
Žali, konservuoti vaisiai ir uogos su luobele ir sėklomis. Razinos, figos, datulės, bananai. Vaisiai didinantys dujų kiekį žarnose: žali obuoliai, vynuogės, avokadas, kriaušės, slyvos. |
Riebalai |
Sviestas, bet ne daugiau kaip 5-10g per dieną, augalinis aliejus |
Riebūs patiekalai, lašiniai, majonezas, grietinė, konservai. |
Sriubos |
Liesos mėsos, paukštienos ar žuvies sultiniai, gleivingos kruopų, virtos vandenyje ar sultinyje su daržovėmis (bulvės, morkos) ir virta pertrinta mėsa. |
Riebios, pieniškos. Gleivingos kvietines, perlines, manų kruopų sriubos. Taip pat sriubos su vengtinomis daržovėmis (kopūstai, žirneliai, burokėliai) |
Gėrimai |
Vaisių ir uogų kompotai, negazuotas vanduo, stipri arbata, erškėtuogių, mėlynių, ramunėlių užpilai. |
Žalių vaisių ir daržovių, vaisių sulčių (ypač slyvų ir obuolių). Gėrimų turinčių alkoholio, kofeino (kava, svaiginantys gėrimai ir kt.); Gazuotų gėrimų (limonadai, gazuotas mineralinis vanduo). |
Saldumynai |
Uogienė, medus, sirupai – ribotai. |
Saldikliai, saldumynai, pudingai, pyragaičiai su riešutais ar džiovintais vaisiais, džemais, marmeladais. Riebūs konditerijos gaminiai. |
Prieskoniai |
Druska |
Maisto turinčio daug prieskonių (pipirų, kario, česnako, acto, druskos) |
PATARTINA VENGTI:
¨ Riebaus, sūraus, kepto, saldaus, rūkyto, marinuoto, konservuoto maisto;
¨ Maisto turinčio daug skaidulinių medžiagų: šviežios daržovės ir vaisiai (kopūstai, obuoliai, slyvos, rabarbarai), rupi duona – nes tai produktai, kurie laisvina vidurius;
¨ Maisto produktų, skatinančių dujų susidarymą žarnose: vaisių (žali obuoliai, kriaušės, slyvos, vynuogės), daržovių (pupelės, brokoliai, ropės, žirniai, lęšiai, kukurūzai, svogūnai, ridikėliai);
¨ Maisto su daug prieskonių (pipirų, kario, česnako, acto, druskos);
¨ Nevartoti preparatų, turinčių magnio, nes gali padidinti viduriavimą;
REKOMENDUOJAMA:
¨ Valgyti nedideliais kiekiais ir kramtyti lėtai, užverta burna, kad nepatektų oro, jei yra problemų su dujų susidarymu, vidurių pūtimu;
¨ Maitintis daugiau baltymų turinčiu maistu (jogurtas, sūris (jei toleruoja), ryžių pudingas, virti kiaušiniai, želatina, balta duona, skrebučiai, mėsa: jautiena, kiauliena, paukštiena: vištiena, kalakutiena, žuvis: jūros lydeka.
¨ Negerti karštų ar šaltų gėrimų. Gerti mažais gurkšneliais. Rekomenduojama išgerti po 8-10 stiklines skysčių per dieną;
¨ Vartoti maisto papildus, kuriuos rekomendavo gydytojas;
¨ Vaistus gerti, jei Jums patarė gydytojas.
PAVYZDINIS VALGIARAŠTIS
VALGYMAI IR PATIEKALO PAVADINIMAI |
IŠEIGA (gramais) |
PUSRYČIAI
Garuose virtas omletas |
395kcal 115g |
PRIEŠPIEČIAI
Keptas obuolys |
640kcal 150g |
PIETŪS
Bulvienė su mėsos kukulaičiais mėsos sultinyje |
600kcal 250g |
PAVAKARIAI
Bulvių salotos su virtomis morkomis |
175kcal 60g |
VAKARIENĖ
Virtos jautienos guliašas |
483kcal 75g |
PRIEŠNAKČIAI
Arbatos antpilas |
150kcal 50ml |
Viso – 2443kcal, baltymų – 108,17g, riebalų – 62,28g, angliavandenių 276,03g
Šaltinis: vuoi.lt