Rawpowders

Specialistai primena – atšilus orams, maistą ruoškime saugiai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (toliau – ULAC) specialistai primena – pavasarį atšilus orams ir prasidėjus šašlykų ir kepsnių ant grotelių sezonui – padidėja pavojus susirgti toksoplazmoze.

Toksoplazmozė – žmonių ir gyvūnų parazitinė liga, kurią sukelia parazitiniai pirmuonys – toksoplazmos, kuriomis dauguma susirgusiųjų užsikrečia valgydami nepakankamai termiškai (iki 60°C temperatūros) apdorotą ar žalią mėsą, dalis – maistui vartodami užkrėstą vandenį, nevirintą pieną, valgydami neplautas daržoves, vaisius, uogas, per užterštas rankas ar kitus daiktus.

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) gydytojos epidemiologės Aušros Bartulienės, toksoplazmozė ypatingai pavojinga nėščiosioms, nes per placentą nuo užsikrėtusios motinos gali užkrėsti vaisius ir dėl to gali išsivystyti įgimta toksoplazmozė. Sunkiausi įgimtos toksoplazmozės klinikiniai simptomai būna tuomet, kai motina užsikrečia ankstyvoje nėštumo stadijoje. Užkratas vaisiui gali būti perduotas tik tuomet, kai  nėščioji pirmą kartą suserga ūmia toksoplazmoze nėštumo metu arba tris mėnesius prieš nėštumą. Nedidelė dalis infekuotų naujagimių gimę gali turėti rimtų akių arba smegenų pažeidimo simptomų.

Toksoplazmozė dažniausiai praeina be simptomų tik kraujyje randama antikūnų prieš toksoplazmas. Inkubacinis periodas gali būti nuo 5 iki 23 dienų. Simptomai dažniausiai atsiranda nusilpusio imuniteto žmonėms – užsikrėtusiems ŽIV, po organų transplantacijų, vartojantiems imunitetą slopinančius vaistus. Ligos pradžiai būdingas bendras silpnumas, galvos ir raumenų skausmai. Gali būti kaklo, pakaušio, pažastų, kirkšnių limfmazgių padidėjimas, karščiavimas, naktinis prakaitavimas, odos bėrimas, kepenų ir blužnies padidėjimas. Vystantis sunkesnei ligos formai gali atsirasti širdies raumens, plaučių, smegenų, akių pažeidimai.

2020 m. buvo užregistruota 35 įgytos toksoplazmozės atvejai, įgimtos toksoplazmozės atvejų užregistruota nebuvo.

Siekiant išvengti užsikrėtimo toksoplazmoze, ULAC medikai pataria:

  • valgyti tik gerai termiškai apdorotą mėsą, užšaldymas, marinavimas, rūkymas sumažina mėsos užkrėstumą, bet toksoplazmozės sukėlėjų nesunaikina;
  • nevalgyti neplautų vaisių, uogų, daržovių, negerti vandens iš atvirų vandens telkinių;
  • kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa, neplautomis daržovėmis, kruopščiai nusiplauti rankas su muilu, išplauti virtuvės paviršius;
  • vengti kontakto su kačių ekskrementais;
  • jaunas kates maitinti sausu, konservuotu ar virtu maistu ir laikyti namuose;
  • nežaisti su svetimomis katėmis, ypač valkataujančiomis;
  • mūvėti pirštines dirbant sode, darže;
  • neliesti nešvariomis rankomis akių, nosies ar burnos;
  • kuo dažniau plauti rankas, ypatingai po sąlyčio su katėmis ir jų ekskrementais, grįžus iš lauko, po darbo sode, darže, prieš valgant.

Daugiau informacijos apie toksaplazmozę rasite čia.

Dažniausiai užduodamus klausimus apie toksaplazmozę skaitykite čia.

 

TAIP PAT SKAITYKITE