Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo pranešimą, kad Igliaukos kaime, Marijampolės rajone šią savaitę kiaulei nustatyta trichineliozė. Užkrėstos trichinomis kiaulienos valgė 13 žmonių, tačiau į medikus kreipėsi tik vienas žmogus, kuriam diagnozuota trichineliozė.
Kiaulė sodyboje buvo paskersta savo reikmėm, tačiau sodybos savininkas nesikreipė į veterinarijos gydytoją, kad būtų atliktas kiaulienos tyrimas dėl trichineliozės. „Pastaruoju metu retas iš gyvulių laikytojų, paskerdęs kiaulę, nesikreipia į veterinarijos gydytojus dėl trichineliozės tyrimų atlikimo”, – sakė Marijampolės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Leonas Zdanavičius.
Atlikus kiaulienos tyrimus Marijampolės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratorijoje nustatyta, kad kiaulė yra užsikrėtusi trichinelioze, išskirtas trichineliozės sukėlėjas – Trichinella spiralis.
Marijampolės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriams patikrinus sodybą, kurioje buvo paskersta kiaulė, nustatyta, kad gyvulių laikymo vieta neatitinka sanitarijos reikalavimų – tvartas netvarkingas, nesandarus, gausu plyšių, pro kuriuos gali patekti graužikai. Pašarai laikomi atviruose aruoduose, prie kurių lengvai prieina graužikai. „Didžiausias pavojus kiaulėms susirgti trichinelioze yra ten, kur nesilaikoma tvarkos, sanitarijos reikalavimų. Tvartuose, pašarų ruošimo vietose gyvulių augintojai turėtų reguliariai šalinti pašaro likučius bei naikinti graužikus”, – sakė Leonas Zdanavičius.
Marijampolės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai surinko 148 kilogramus užkrėstos skerdienos, mėsos gaminių. Užkrėsta mėsa utilizuota UAB „Rietavo veterinarinė sanitarija”.
Š. m. sausio 22 dieną užbaigtas trichineliozės židinio tyrimas. Sodybai taikomos apribojimo priemonės, kurių metu ūkyje draudžiamas laikomų gyvulių judėjimas, naikinami graužikai.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja gyventojus, kurie augina ir namuose skerdžia kiaules, jog būtina ištirti trichineliozės atžvilgiu kiekvieną jų paskerstą kiaulę. Taip pat derėtų atsiminti, kad vaišindami draugus ar kaimynus namuose skerstų kiaulių mėsos produktais, kurie pagaminti iš veterinarijos gydytojo nepatikrintos mėsos, ligos atveju užsitraukiame ne tik moralinę, bet ir teisinę atsakomybę.
Visa skerdyklose skerdžiamų kiaulių mėsa tikrinama dėl trichineliozės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatyta tvarka. Tyrimus privalu atlikti ir kiekvienam mėsą parduoti besirengiančiam ūkininkui. Tyrimui atlikti reikia skerdienos diafragmos, o jei diafragmos nėra – tarpšonkaulių ar kramtomųjų raumenų pavyzdžių.
Kaip išvengti
Naminius gyvūnus trichinomis užkrečia laukiniai gyvūnai, iš kurių dažniausiai serga šernai, rudosios lapės, usūriniai šunys, pilkosios žiurkės, miškinės kiaunės, vilkai. Naminiai gyvūnai užsikrečia suėdę trichinelioze sergantį laukinį gyvūną, pvz.: pelę, žiurkę, ar suėdę duodamų užkrėstų naminių ar laukinių gyvūnų atliekų.
Labai svarbu yra laikytis veterinarijos reikalavimų šeriant gyvulius – nenaudoti žvėrių dorojimo atliekų kiaulių bei kitų naminių gyvūnų šėrimui. Didžiausias pavojus susirgti kiaulėms trichinelioze yra ten, kur nesilaikoma tvarkos – sanitarijos reikalavimų. Būtina tvartuose, pašarų ruošimo vietose reguliariai šalinti pašaro likučius bei naikinti graužikus.
Vienintelis patikimas trichineliozės profilaktikos būdas – nevalgyti nepatikrinto gyvūno mėsos. Reikėtų atsisakyti pagundos skanauti ir mėgautis dovanotomis mėsos gėrybėmis, jei nesate tikri, kad mėsa nebuvo patikrinta. Taigi, niekuomet neverta pirkti mėsos iš atsitiktinių prekeivių.
Kiaulystę gali iškrėsti kiaulė
Žmonių trichineliozės židiniai registruojami dažniausiai žiemos mėnesiais (gruodį, sausį, vasarį, kovą). Tai susiję su kiaulių skerdimo bei medžioklės sezonu.
Trichineliozė yra ūmus žmonių ir gyvūnų liga, kurią sukelia apvaliųjų kirmėlių Trichinella lervos. Žmonės šiais parazitais užsikrečia vartodami užsikrėtusių naminių ir laukinių gyvūnų mėsą. Mėsoje tūnančių trichinų neįmanoma sunaikinti – jos puikiai ištveria +160ºC temperatūrą, sūdymą, marinavimą, rūkymą ir šaldymą. Trichinas galima sunaikinti tik sudeginus (sunaikinus) mėsą.
Ligos klinika gali būti labai įvairi – tai lemia į organizmą pakliuvusių trichinų kiekis, organizmo būsena iki susirgimo ir kt. Ligos požymiai dažniausiai išryškėja praėjus 2-3 savaitėms nuo užsikrėtimo (t.y. nuo trichinelioze sirgusio gyvūno mėsos suvalgymo). Kuo anksčiau pasireiškia trichineliozės požymiai, tuo sunkesnė ligos eiga.
Vidutiniškai arba labai sunkiai sergantys ligoniai karščiuoja, jiems patinsta veidas arba tik akių vokai, skauda raumenis, kur yra trichinų. Būdingiausias trichineliozės požymis yra raumenų skausmas, kuris gali būti toks intensyvus, kad žmogus negali apsiversti lovoje, pakelti rankos ar kojos, sunku kalbėti, kramtyti maistą. Pirmomis susirgimo dienomis kūno temperatūra gali pakilti net iki +39 – +40ºC, ir karščiavimas gali tęstis 2-3 savaites.
Ligos komplikacijos
Trichineliozės komplikacijos: gali išvystyti plaučių pažeidimas su skrepliavimu krauju, širdies nepakankamumas, centrinės nervų sistemos pažeidimas iki psichozės, paralyžių, komos.