Hempo

Maisto skonis priklauso nuo nuotaikos

Ryšys tarp skonio pojūčio ir cheminio balanso smegenyse greitai padės gydyti depresiją. Kol kas nėra veiksmingų testų, galinčių pagelbėti nustatyti, kurie vaistai tinkamiausi individualiu depresijos atveju. Mokslininkai mano, jog testas, pagrįstas skonio jutimu, padėtų medikams veiksmingiau skirti tinkamus vaistus. Nustatyta, kad depresija sergančių žmonių smegenyse yra mažiau chemininių neuromediatorių serotonino arba noradrenalino. Kartais sumažėja abiejų neuromediatorių kiekis.

Dauguma pacientų skundžiasi „atbukusiu” skonio jutimu, kurį, kaip manoma, sukelia cheminių medžiagų disbalansas smegenyse. Bristolio universiteto mokslininkė Lucy Donaldson su kolegomis tyrė minėtų neuromediatorių įtaką skonio jutimui. Tyrimo metu dvidešimt sveikų savanorių vartojo du skirtingus antidepresantus, buvo tiriamas jų jautrumas skoniui. Paaiškėjo, kad tiriamieji, vartoję antidepresantą, kuris didina serotonino kiekį, tapo jautresni saldžiam ir karčiam skoniui.

Antra grupė, vartojusi noradrenalino kiekį didinantį preparatą, tapo ypač jautrūs rūgščiam ir karčiam skoniui. O sveiki savanoriai, dažnai jaučiantys nerimą, buvo ne tokie jautrūs karčiam ir sūriam skoniui. „Ankstesnių tyrimų metu nebuvo gilinamasi, kurių skonių jutimas pakinta sergant depresija. Ištyrėme cheminių medžiagų įtaką skonio jutimui”, – teigia L. Donaldson. Pasitelkę jautrumo testą saldžiam ir rūgščiam skoniui, gydytojai galėtų daryti prielaidą, kurių cheminių medžiagų smegenyse trūksta.

Šiuo metu skirdami vaistus gydytojai pasikliauja fiziniais bei emociniais paciento simptomais ir tik po mėnesio gali pamatyti pokyčius. „Patyrę medikai gydymą sėkmingai parenka apie 60–80 proc. atvejų”, – atkreipia dėmesį tyrimo bendraautoris psichiatras Janas Melicharas. Kol kas nėra jokių patvirtintų testų, padedančių gydytojams skirti tinkamus vaistus nuo depresijos. „Tiesiog spėjame, todėl džiaugiuosi šių tyrimų rezultatais, nes po trejų, penkerių ar septynerių metų gydytojams bus prieinamas skonio testas”, – teigia J. Melicharas.

Artimiausiu metu naudojant triptofaną bus panašiai tiriami sveiki ir depresija sergantys savanoriai. Triptofanas – cheminė medžiaga, mažinanti serotonino kiekį sveikų žmonių smegenyse; tai vyksta ir depresijos atveju. Gauti rezultatai sudomino ir bendroves, sintetinančias medžiagas maisto ir gėrimų pramonei. „Teoriškai įmanoma praturtinti maistą sintetinėmis medžiagomis, kurios veiktų smegenų cheminį balansą, maistas atrodytų skanesnis arba pakankamai saldus gamybai sunaudojant tik pusę dabar naudojamo cukraus kiekio”, – sako L. Donaldson



TAIP PAT SKAITYKITE