Nobel biocare

Vitamino D trūkumas – opi problema ir sprendimo būdai

Vitaminas D

Lietuvos klimato sąlygos ir gyvenimo būdas daro vitamino D trūkumą viena opiausių sveikatos problemų šalyje. Gyvendami šiaurinėje zonoje, kur saulėtų dienų būna nedaug, daugelis Lietuvos gyventojų ištisas dienas praleidžia uždarose patalpose, dažniausiai dirbdami biuruose ar kitose darbo vietose, kurios nesuteikia galimybės gauti reikiamą kiekį saulės spindulių. Ši situacija lemia didelį vitamino D trūkumą, kuris neigiamai veikia tiek fizinę sveikatą, tiek emocinę būklę.

Kodėl vitaminas D toks svarbus?

Vitaminas D yra būtinas tinkamam kūno funkcionavimui. Jis padeda palaikyti stiprią imuninę sistemą, reguliuoti kalcio ir fosforo įsisavinimą, taip pat stiprina kaulus ir dantis. Trūkstant šio vitamino, raumenys tampa silpnesni, sumažėja atsparumas ligoms, o vyresni žmonės susiduria su kaulų retėjimu (osteoporoze), kas didina lūžių riziką. Be vitamino D mūsų organizmui sunkiau įsisavinti kalcį, kuris būtinas kaulams ir dantims stiprinti. Tyrimai rodo, kad vitamino D trūkumas susijęs su padidėjusia įvairių lėtinių ligų rizika, įskaitant širdies ligas ir depresiją. Tai reiškia, kad vitamino D trūkumas gali paveikti ne tik fizinę, bet ir psichologinę sveikatą.

Klimatas ir gyvenimo būdas – pagrindinės problemos

Lietuva yra šiaurinė šalis, kur saulės šviesos kiekis rudenį ir žiemą smarkiai sumažėja. Saulės spinduliai yra pagrindinis natūralus vitamino D šaltinis – organizmas jį gamina, kai oda yra veikiama saulės ultravioletinių (UVB) spindulių. Tačiau ilgos žiemos, trumpi rudens ir pavasario saulės periodai bei žmonių polinkis didžiąją metų dalį praleisti uždarose patalpose riboja galimybes gauti reikiamą vitamino D kiekį. Vasarą, kai saulės daugiau, daug žmonių skuba atostogauti į šiltus kraštus, tikėdamiesi gauti pakankamai vitamino D. Tačiau pasidarius vitamino D tyrimus net po atostogų saulėtose šalyse, daugelis vis tiek susiduria su jo trūkumu. Tai reiškia, kad nepakanka tiesiog būti saulėje – organizmui reikia efektyvaus būdo įsisavinti šį vitaminą.

 Vitamino D šaltiniai – saulė ir maistas

Vitamino D organizmas gauna dviem pagrindiniais būdais: veikiant saulės spinduliams arba iš maisto produktų. Tačiau saulės Lietuvoje dažnai trūksta, o su maistu gauti reikiamą vitamino D kiekį gali būti sudėtinga. Pagrindinis vitamino D šaltinis maiste yra jūrinė žuvis, tačiau norint gauti pakankamą kiekį šio vitamino, reikėtų kasdien suvalgyti apie 100 gramų riebios žuvies, tokios kaip lašiša, silkė ar skumbrė. Deja, tai nėra realu kiekvienam žmogui, ypač tiems, kurie žuvies nemėgsta arba jos tiesiog nevalgo dėl kitų priežasčių. Dėl šios priežasties dauguma žmonių Lietuvoje turėtų apsvarstyti vitamino D vartojimą papildų forma.

Vitamino D papildai – paprastas sprendimas

Vitamino D trūkumo problemai spręsti yra paprastas būdas – maisto papildai. Vienas iš moderniausių ir efektyviausių sprendimų yra „Rexsavit“  maisto papildai su  liposomine technologija. Ši technologija užtikrina geresnį vitamino D įsisavinimą ir veiksmingumą.

Kas yra liposomos ir kodėl jos svarbios?

Liposomos yra mikroskopinės kapsulės, kurios apsaugo vitaminus ir mineralus, kol jie pasiekia virškinimo traktą ir pradedami įsisavinti. Tai yra ypač svarbu, nes įprastos vitaminų formos gali būti pažeistos virškinimo proceso metu, o jų efektyvumas sumažėja. Liposominė technologija padeda išvengti šių problemų, užtikrindama, kad vitaminas D būtų maksimaliai efektyvus.

Rexsavit maisto papildų privalumai:

– Užtikrina dar geresnį vitamino D įsisavinimą.

– Apsaugo vitaminą D virškinimo trakto metu, užkertant kelią jo skilimui.

– Sumažina nemalonius pojūčius skrandyje, kurie kartais atsiranda vartojant įprastas vitaminų formas.

– Mažesnės dozės – dėl liposomų technologijos vitaminų dozių gali būti mažiau, bet jų efektyvumas lieka aukštas.

Ką dar reikėtų žinoti vartojant papildus?Svarbu paminėti, kad vartojant vitaminą D, būtina laikytis rekomenduojamų paros normų ir neviršyti nustatytos dozės. Nors papildai padeda užpildyti trūkstamą vitamino D kiekį, jie neturėtų būti vartojami kaip visavertės mitybos pakaitalas. Sveikas gyvenimo būdas ir subalansuota mityba visada yra būtini elementai, užtikrinantys gerą sveikatą. Taigi, tiems, kurie gyvena Lietuvoje ir susiduria su vitamino D trūkumu, papildų vartojimas gali tapti būtina sveikatos palaikymo priemone. Tai yra ypač aktualu vyresnio amžiaus žmonėms, kurie labiau rizikuoja patirti kaulų retėjimą ir susilpnėjusią imuninę sistemą. „Rexsavit“ maisto papildai su liposomine technologija yra puikus sprendimas, kuris padeda efektyviai įsisavinti vitaminą D ir išlaikyti gerą sveikatą. Investuokite į savo sveikatą ir pasirūpinkite, kad jūsų organizmui niekada netrūktų šio svarbaus vitamino.

TAIP PAT SKAITYKITE