Natula

Grilyje kepta mėsa – svarbus vasaros pramogų atributas. Specialistai pataria, kaip ja mėgautis saugiai

Grilyje kepta mėsa

Šilti orai kiekvieną mūsų skatina praleisti kuo daugiau laiko gryname ore, nesvarbu, ar tai būtų piknikas jaukiame namų kieme, ar nakvynė su draugais prie ežero. Retai kada tokių pasibuvimų metu apsieinama be grilyje keptos mėsos, tačiau netinkamas jos paruošimas gali ne tik sugadinti šventę, bet ir sukelti rimtų sveikatos sutrikimų. 

„Nekokybiškai paruošti, perkepti, suanglėję produktai labai dirgina skrandį. Be to, patrauklus dūmo kvapas neretai žmones paskatina ant grilio iškeptos mėsos suvalgyti daugiau nei planavo, tad paprasčiausiai persivalgoma“, – sako budinčios BENU vaistinės vedėja vaistininkė Inga Norkienė.

Pasak pašnekovės, jei po valgymo jus apėmė mieguistumas, tai jau pirmas signalas, kad kažkas yra negerai: arba maisto buvo per daug, arba jis buvo nesuderintas, arba jis jums netinka. Kiti ženklai, dėl kurių verta sunerimti – raugėjimas, dujų kaupimasis, sunkumo pojūtis pilve, spazminiai skausmai.

Norint išvengti skrandžio veiklos sutrikimų, pasak specialistų, yra svarbu nepamiršti higienos, t. y., tinkamai plauti tiek rankas, tiek vaisius bei daržoves, nepadauginti riebaus maisto ir alkoholio, atsivežtą maistą pagaminti kuo greičiau, nelaikyti jo šiltai, o mėsą – ypač vištieną ir kiaulieną – pakankamai iškepti.

Be to, lengvai virškinami maisto produktai, pavyzdžiui, vaisiai ir daržovės, turėtų būti valgomi pirmiau nei sunkūs. Skrandžio problemų padės išvengti net ir prieš valgymą išgerta vandens stiklinė.

Apskrudusi nereiškia, kad tinkamai paruošta

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro „Hila“ Skaitmeninės medicinos centro vadovės gydytojos Justinos Aleksaitės teigimu, tai, kad ant grilio kepta mėsa būna apskrudusi, dar nereiškia, kad ji – tinkamai pagaminta.

„Apskrudusią mėsą sunkiau virškinti, kartais per greit iškepusi mėsa (kai kalbame apie kiaulieną ir vištieną) gali būti dar nepasiekusi tinkamos temperatūros viduje ir pernešti ligos sukėlėjus. Pajuodavusi mėsos dalis yra kancerogenas, tad dažnesnis jos valgymas gali sukelti vėžinius susirgimus“, – įspėja medikė.

Atsargesni turėtų būti tie žmonės, kurie dažnai skundžiasi virškinimo sutrikimais, kylančiu rūgštingumu, kuriems pašalinta tulžies pūslė. Jie ant laužo ar grilyje keptu maistu turėtų mėgautis saikingai ir nepamiršti su savimi turėti kasos fermentų ar rūgštingumą mažinančių vaistų.

Ką daryti, jeigu maisto padauginote

BENU vaistininkė I. Norkienė pataria, kad jei jau padauginote grilyje kepto maisto, pirmiausia vartokite gazuotą mineralinį vandenį, o ne limonadą ar kokį kitą saldų gėrimą.

„Natūrali angliarūgštė, dirgindama skrandžio ir žarnyno sieneles, skatina peristaltiką, gali padėti lengviau suvirškinti maistą“, – teigia I. Norkienė.

Anot specialistės, privalgius rekomenduojama ne gulinėti, o lengvai pasivaikščioti. Tai padės išvengti rėmens. Be to, I. Norkienė rekomenduoja 4–5 valandas po persivalgymo nieko nevalgyti. Tai leis organizmui susitvarkyti su jau suvartotu maistu. Savijautą taip pat pagerina žolelių, ypač kmynų, ramunėlių ir pelyno, arbatos.

„Jeigu šie dalykai nepadeda, galima vartoti augalinės ar gyvūninės kilmės virškinimo fermentų preparatų. Jie palengvina organizmo darbą, skaidydami maisto medžiagas: tiek baltymus, tiek riebalus, tiek angliavandenius. Tiesa, tai neturėtų virsti praktika – išgeriu fermento ir valgau, nesvarstydamas nei ką, nei kiek“, – aiškina vaistininkė.

Gydytojos J. Aleksaitės teigimu, rėmens graužimo jausmą mažina kalcio karbonato arba panašios druskos preparatai, augaliniai priedai. Taip pat galima vartoti cheminius preparatus, mažinančius skrandžio rūgštingumą, tačiau I. Norkienė pataria juos gerti ryte, 30 minučių prieš pusryčius, nes vartojami kitu laiku jie gali būti ne tokie efektyvūs.

Pasak specialisčių, pagelbėti gali ir aktyvintos anglies tabletės ar kapsulės. Jos padeda ne tik apsinuodijus maistu, bet ir kaupiantis dujoms, raižant pilvą, viduriuojant.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE