Imunitetas, tai organizmo gebėjimas atpažinti neutralizuoti ir sunaikinti organizmui svetimas medžiagas, virusus, bakterijas, antigenus, transplantuotų audinių ląsteles. Žmogaus imuninė sistema yra labai sudėtinga, kiekvieno žmogaus imuninė sistema ne vienodai stipriai veikia. Juk teko pastebėti, kad vieni gali vėsiu oru eiti į lauką mažai apsirengę, žiemą nemūvėti pirštinių ir jie serga tikrai retai. O kiti labai save prisižiūri, tinkamai rengiasi esant šaltam orui, geria karštas arbatas, bet vis tiek greit ir dažnai suserga. Apie tokius žmones sakome, kad jų silpnas imunitetas ir jiems reikia jį stiprinti. Iš tiesų tai visiems būtina stiprinti imunitetą. Tai daryti galima įvairiai ir reikėtų veikti kompleksiškai. Tačiau galima išskirti vieną pagalbinę, bet malonią ir veiksmingą priemonę. Tai namuose šviežiai spaustos sultys, kurių gardžių bei kokybiškų galime išgauti lėtaeigės sulčiaspaudės dėka.
Kokia yra šviežiai spaustų sulčių nauda mūsų imunitetui?
- Kaip žinoma, norint sustiprinti imunitetą, organizmui reikalingas vitaminas C bei kiti vitaminai, fitoncidai ir kitos medžiagos. Jų galime rasti šviežiai spaustose vaisių, uogų ir daržovių sultyse.
- Obuolių bei apelsinų sultyse esama daug vitamino C ir kitų naudingųjų medžiagų, todėl šaltuoju metų laiku, siaučiant virusinėms infekcijoms ir įvairioms peršalimo ligoms, naudinga suvartoti bent po vieną stiklinę šių vaisių sulčių. Jei nepageidaujate rūgštoko apelsinų ar obuolių sulčių skonio, galite į jas įmaišyti moliūgų, morkų ar kitų sulčių arba šiek tiek atskiesti jas vandeniu. Ypatingą naudą imunitetui teikia spanguolių sultys. Ir nors jų skonis ne visiems patinka, jas patartina vartoti net ir susirgus ar net prasidėjus šlapimo takų infekcijai.
- Sultis spausti naudingiau lėtaeige sulčiaspaude. Ji spaudžia sultis iš vaisių vadinamuoju šaltuoju būdu, todėl sultyse išlieka daug vertingųjų medžiagų naudingų mūsų organizmui.
Imunitetą stiprinti verta ištisus metus, kad užėjus ligų sezonui būtume jam pasirengę. Tad vasaros metu jau reikėtų pradėti kaupti vitaminus ir naudingąsias medžiagas, vartoti vaisių, daržovių ir gerti šviežiai spaustų sulčių bei žinoma, būti fiziškai aktyviems.