Pasaulio istorijoje sviestas atsirado anksčiau, nei žmogus prisijaukino karvę. Šiuo metu sviestu skaninamos ne tik košės ar sumuštiniai, tačiau jo dedama ir į įvairius kulinarinius kepinius, troškinius bei padažus. Kadangi šiandien turime kaip niekad platų pasirinkimą, būtina žinoti, kaip išsirinkti geriausią, sveikiausią sviestą?
Svarbiausi sviesto požymiai – skonis, aromatas ir teplumas
„Žmonės visai nesudėtingai gali atpažinti aukščiausios kokybės sviestą. Norint įvertinti skonį, reikia ragauti, o kitus šio pieno produkto bruožus padės įvertinti gera uoslė ir aštrus žvilgsnis“, – šypsosi sviesto technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė.
Pasak jos, pirmiausia apie sviesto kokybę byloja jo skonis ir aromatas. Ragaudami šio pieno gaminio, pirmiausia turite pajusti švelnų saldumą ir malonų kvapą. Be to, aukščiausios kokybės sviestas turi pakankamai lengvai teptis, net jeigu iš šaldytuvo buvo išimtas prieš akimirką.
Aukščiausios kokybės gaminys turi tik jam būdingą aromatą ir ypatingą skonį. Vidutinės kokybės sviestas praktiškai neturi šių savybių. Be to, jis trupa ir tokį sviestą sunku tepti. „Todėl kai kitą kartą naudosite sviestą, nebijokite skirti kelių sekundžių, pauostykite ir paragaukite jį. Juk visi norime savo virtuvėje turėti geriausius produktus, o kaip tokius išsirinksime, jei nekreipsime dėmesio į skonį?“ – klausė V. Laukytė-Staniuvienė.