Eurovaistinė

Šokoladas – sveikas maistas?

Darganotą rudens vakarą niekas negali pralenkti šokolado plytelės.

Mėgaujamės jo švelniu, saldžiu skoniu ir jis padeda mums jaustis geriau, iki nepabunda kaltės jausmas. Juk nuo mažens mama kaldavo į galvą, kad saldumynai yra blogai.  Bet dabar ko gero jau žinai, kad niekas nebūna tik juoda ar balta…

Tamsioji šokolado paslaptis

Dažniausiai pirma kylanti asociacija apie šokoladą, kad tai – storulių maistas. Bet daugėja įrodymų, kad valgant nedideliais kiekiais, kai kurios rūšys šokolado kaip tik teikia Tau naudą. Juodas šokoladas turi antioksidantų, kurie padeda sumažinti kraujospūdį ir apsisaugoti nuo širdies ligų.  Paskutinių tyrimų duomenimis remdamiesi JAV ir Europos mokslininkai tvirtina šokolado naudingumą širdies ir kraujagyslių sistemai, ragindami šokolado gamintojus plėtoti firminius kakavos pupelių apdirbimo metodus, pritaikytus ypatingai antioksidantų rūšiai – flavonoidams. Tradiciniai kepimo ir fermentacijos metodai sunaikina tris ketvirtadalius šių komponentų. Šokolado gamintojai, taikantys naująjį metodą ir taip išsaugantys didžiąją dalį šių naudingų medžiagų,  pažymi tai specialiu ženklu ant produktų pakuotės. 

O kaip kalorijos?

Vis tiek sunku galvoti apie šokoladą kaip apie sveiką maistą. Dalis šokolado žavesio ir yra, kad jaučiamės tarsi darydami malonią nuodėmę, kai jį valgome. Bet prieš užpuldami saldumynų skyrių, prisiminkime, kad šokoladas tikrai turi daug kalorijų. Gabalėlis juodo šokolado (40g)  turi maždaug 210 kalorijų ir Tavo kūnas iškart pasunkėja 13 gramų. Tad jei kruopščiai skaičiuoji kalorijas, pagalvok, kiek šio malonumo gali sau leisti…

Alternatyva saldumynų mėgėjams – kakava

Kakava, kuri neturi tiek daug kalorijų kaip grynas šokoladas, ko gero yra sveikiausias būdas gauti energijos, kurią gauname iš šokolado ir taip pat reikalingą dozę flavonoidų. Apdirbant kakavos pupeles gaunamas švelnesnis skonis ir tamsesnė spalva, tačiau dauguma flavonoidų sunaikinami. Sveikesnės, t.y. daugiau flavonoidų turinčios kakavos pupelės natūraliai yra kartesnės, tačiau naujasis metodas leidžia pakeisti jų skonį. Šokolado gamintojai planuoja netrukus pradėti gaminti ir geriamąjį šokolado gėrimą, kuris nekenks sveikatai, o padės ją saugoti.  Tačiau šį metodą taiko dar toli gražu ne visi, tad pirkdami saldumyną, nepamirškite paskaityti jo sudėties. Ir svarbiausia – nepiktnaudžiauti, o mažos nuodėmės gyvenimą visada tik pasaldina…

TAIP PAT SKAITYKITE